søndag 5. september 2010

Oppskrift: Lammeskinnspose til barnevogna


Lammeskinnsposer koster mye penger. Da vi skulle kjøpe pose til veslejenta oppdaget vi i tillegg at de fleste posene var veldig store og passet ikke i vognbagen hennes. Jeg hadde to soveskinn fra Nøstebarn liggende og bestemte meg for å prøve å lage en skinnpose selv.


SLIK GJØR DU DET:

Ta ut madrassen fra vognbagen og bruk denne som mal for å finne riktig størrelse på posen. Snu skinnene og tegn rundt madrassen på baksiden (på læret). Tegn en ny strek ca 10 cm utenfor denne og skjær med tapetkniv langs den siste streken. Nå har du to ovale skinn, en til topp og en til bunn.

I bunnskinnet skjærer du ut et snitt på ca 90 grader i hvert av de fire "hjørnene" på posen. Snittene går fra kanten og inn til den første streken du tegnet. I toppskinnet lager du bare de to snittene i fotenden. I hodeenden skjærer du en svak bue slik at du får passe store åpning til hodet. Du kan også skjære av litt på hver side i toppskinnet for å gjøre posen litt trangere ved åpningen.

Trekket lages på akkurat samme måte. Legg de to skinndelene på stoffet (jeg brukte cordfløyel) og tegn rundt. For å få en fin kant klipper du stoffet noen cm utenfor streken (nok til å brette inn og sette i glidelås).

Så er det bare å sy sammen alle snittene i alle de fire delene og brette inn og sy kanten på trekket. I topptrekket setter du i en glidelås på hver side som møtes i fotenden, og tilsvarende i bunntrekket. Hvis du vil at toppen skal kunne tas helt av (noe jeg anbefaler), så er det viktig å ha delbare glidelåser.

Ved åpningen festet jeg en hempe og to duffelcoat-knapper i topptrekket (se bilde) og to hemper i bunntrekket. Dette for å kunne justere åpningen. Her kan du jo improvisere litt, alt etter hva du ønsker.


Før du fester trekket fast i skinnet kan du dekorere toppen med for eksempel babyens navn eller en blomst eller noe annet som gir posen personlig preg. Jeg sydde på et hjerte av ullfilt med sikksakksøm i sølvtråd. Sy trekket fast i skinnet langs kanten, trekk opp glidelåsen, og vips, en fiks ferdig lammeskinnspose, skreddersydd for vogna.

Når veslejenta gikk over til sportsvogn skar jeg fem snitt i bunnen og trakk fempunktsselen gjennom. Bunnen brukes hele året. Toppen bare når det er kaldt.

Vi er superfornøyd med denne posen!

Tips:
Velg korthårete lammeskinn. De er mykest å ligge på og gir best støtte for den lille kroppen. Det er også lurt å velge skinn som kan vaskes i maskin uten at læret blir stivt (f.eks soveskinnet fra Nøstebarn).

4 kommentarer:

 1. Wow, denne ble rålekker! Så fint at du har beskrevet arbeidsgangen, ser ikke bort i fra at jeg vil prøve meg på dette en vakker dag :)

  SvarSlett
 2. Så utrolig flott pose! Også så fin oppskrift! Fikk veldig lyst til å teste ut dette, men er usikker på hvordan du fikk sydd sammen skinnet? Brukte du maskin? Man må vel ha spesialnål og kanskje spesialtråd også?

  SvarSlett
 3. Takk :) Jeg brukte symaskin (Janome Easy Jeans) med spesialnål for skinn og en litt kraftigere tråd (spør i sybutikken ;)). Easy Jeansen går for å være sterkere enn mange andre symaskiner, så jeg vet ikke hvordan andre maskiner takler det, men jeg sydde i hvertfall uten problemer. La skinnet rette mot rette og sydde enkel rettsøm gjennom de to lagene fra lærsiden. Lykke til! :)

  SvarSlett
 4. Da tror jeg det blir testing her snart :) Må bare få tak i skinnnål og skinntråd først ;)
  Takk for svar og for at du deler en så utrolig fin oppskrift!

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.