søndag 6. februar 2011

Omslagsbody og bukse m/fot


Hvilket plagg egner seg vel bedre til å teste coverstitchmaskinen og kantbåndsapparatet på enn en omslagsbody? Det er jo LITT arbeid å sy en body, spør du meg, men med denne hendige lille oppfinnelsen (kantbåndsapparatet) ble det plutselig ikke så mye stress likevel. Man TRENGER ikke verken overlockmaskin eller coverstitchmaskin for å sy en body. Man kan fint sy den med en vanlig symaskin også. Bruk et tynt, elastisk stoff. Jeg har brukt stretch ribb fra Stoff & Stil.

SLIK GJØR DU DET: 
1. Klipp ut alle delene (bruk et mønster eller klipp opp en gammel body og tegn rundt delene)
2. Sy sammen skuldrene
3. Sy på ermene
4. Sy kantbånd nederst på ermene
5. Sy sidesømmene (inkl. ermene)
6. Sy på kantbånd rundt hele bodyen (begynn gjerne et sted på det innerste forstykket slik at skjøten ikke synes når bodyen er på)
7. Sett på trykknapper (trykknapper som settes på der hvor det ikke er kantbånd kan rive opp stoffet. Forsterk derfor med en liten stoffbit på baksiden akkurat der du setter knappen)


Bukse med fot sys med sidesømmer. Det betyr at hvert buksebein har et forstykke og et bakstykke. Hvis du ikke har et mønster kan du klippe opp en gammel tights eller stillongs, tegne rundt og legge til en fotlengde som avsluttes i en bue. La bakstykket være ca. 3 cm lenger en forstykket.

1. Sy et innsnitt på hver side av hælen på bakstykket (lengden på bakstykket skal nå tilsvare forstykket)
2. Sy bakstykket til forstykket. 
3. Når begge buksebena er ferdige vrenger du det ene benet og putter det nedi det andre (da blir de liggende rette mot rette). 
4. Sy sammen buksebena
5. Brett ned til løpegang (for strikk) eller sy på ribb til linning.

Dette er myke og gode klær til de aller minste babyene. Omslagsbody er superpraktisk når babyen ikke liker å få klærne tredd over hodet. Og bukse med fot gjør at man slipper sokker. Minst mulig stress :)

Jeg har sydd settet i str 62 (0-3 mnd). Legges nok ut for salg på Epla om litt.

19 kommentarer:

 1. Kjempesøtt sett =) passer det kantbåndapparatet til alle maskiner? Så jo ganske så hendig ut i grunn ;)

  SvarSlett
 2. For et søtt sett! Imponerende at du er venn med kantbåndsapparatet allerede! Jeg har krangla fælt med mitt, og nå lagt det bort og er i gang med å sy en body uten å bruke apparatet.... Jeg må vel manne meg opp og prøve igjen!
  Herlige klær ihvertfall :-)

  SvarSlett
 3. Tonje: Kantbåndsapparatet hører til Janome CoverPro-maskinen. Vet ikke om det kan brukes på andre maskiner. Det må i hvertfall kunne skrus fast i maskinen din for at det skal kunne brukes. Tipper de kan svare deg på sysiden.no. De er forhandler.

  Grønn: Jeg trøbla litt til å begynne med. Er ikke HELT venn med apparatet enda, men det kommer seg. Jeg fikk ganske god opplæring der jeg kjøpte maskina. For å unngå hoppesting er det visst avgjørende å sy jevnt og "bestemt" og med riktig nål, tråd og ikke minst trådspenning i forhold til stoffet du syr på. Jeg brukte instruksjonsboka AKTIVT :)

  SvarSlett
 4. Så fin blogg du har:) Denne vil jeg gjerne legge i leselisten min:) Har kantebåndsapparat på ønskelisten min også. Coverproen er i hus, men den blir ikke komplett uten "kantern""
  Hilsen Elin

  SvarSlett
 5. Flinke deg!!! Dette sette var rett og slett nydelig!!
  Takk for tips om hvordan sy bukse med fot.
  Jeg har strevd litt med det ;0

  Klem

  SvarSlett
 6. Du er bare KNALLFLINK!!!
  Håper jeg blir så flink som deg en vakker dag :)

  klem

  SvarSlett
 7. Kjempefint sett og nydelig blåfarge :) Har lagt meg til som følger av bloggen din :)

  SvarSlett
 8. Jeg er også mektig imponert om dette er förste plagget med coverproen og kantebånd! lekkert! du kan pröve å få sömmen enda lenger ut slik at den venstre nåltråden syr i plagget og ikke i kantebåndet på baksiden, det er visst sånn det "skal" se ut, jeg strever veldig med det, men de erfarne sier dette minsker risikoen for hoppesting. Så bra du fikk instruksjon, jeg fikk ingen! og synes instruksjonsboken som også var på den gamle modellen, ikke CPX, er ganske dårlig. men jeg fölger forslagene til trådspenning på maskinen og justerer mest på diffen avhengig av hva slags stoff jeg syr i, det har jeg lärt av karinotilia!

  SvarSlett
 9. Takk for tips, Syserine! Det høres jo mye riktigere ut om venstre nål syr i stoffet på baksiden. Det skal jeg prøve å få til. Han som ga meg opplæring viste meg hvordan bruk av "dårlig" tråd kontra kvalitetstråd faktisk gjorde en kjempeforskjell. Med god, glatt tråd ble sømmen helt perfekt når han sydde, og når han byttet til en dårlig, flisete en (faktisk den som fulgte med maskinen fra fabrikken) ble sømmen mye styggere selv om han sydde med nøyaktig samme trådspenning, samme nåler og i samme stoff. Ante ikke at TRÅDEN hadde så mye å si for resultatet...

  SvarSlett
 10. Så mye fine klær du syr! Nå ble jeg kjempeinspirert! Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 11. Så utrolig mye flott du lager! Jeg må inn å kikke her oftere,legger meg til som følger:)
  Ha en fin dag:)

  SvarSlett
 12. Så hærlig..får nesten lyst på en liten bebis igjen når jeg ser dette.
  Legger meg til som følger.

  SvarSlett
 13. Så mye fine klær du lager:-) Har sydd masse selv opp igjennom,men har hatt en tørkeperiode.Men har nå kommet i gang igjen,men føler meg litt som en nybegynner enda.
  Hvis jeg skal sy bodyer med min vanlige symaskin,hvordan får jeg så fine kantebånd? De er vel også i stretch? Kunne godt tenke meg å sy til barnebarnet mitt på 4 mndr,for mange av de man kjøper blir så fort slaskete hvis det ikke er lycra i stoffet.
  Mvh Marit

  SvarSlett
 14. Hei Mirathea, og takk for hyggelig kommentar! Du kan fint sy på kantbånd med vanlig symaskin også. Skjær ut 3-4 cm brede bånd av et ribb/jersey-stoff. Bruk en elastisk søm på symaskinen din til å sy båndet på rette mot rette. Brett båndet tilbake, rundt kanten og inn på baksiden (altså i fire) og sy det fast med tvillingnål fra retten. Vanlige symaskiner kan dra litt for mye i elastiske stoffer slik at sømmen blir buklete. Et tips er å nåle masse og lette presset på trykkfoten mest mulig. Lykke til! :)

  SvarSlett
 15. Takk for tipset:-) Da skal jeg prøve det:-)

  SvarSlett
 16. Da har jeg lagt meg til som følger hos deg også, gleder meg til å følge med på alt det fine du syr.-)

  SvarSlett
 17. Hei. Så mye fint du lager! Har lagt meg til som følger, dette vil jeg se mer av! Gir deg samtidig en Award for en fin blogg! den ligger på siden min og venter på deg :-)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.